QuickRack in de spotlights
“Dit is een bijzondere plek voor mij!” begint Harry Dunnink nadat ik ben voorzien van een bak koffie. “Hier ging ik naar school. Voetbalde ik op het veldje naast ons en hebben mijn ouders vlakbij een bakkerij en kruidenierswinkel gehad. Eigenlijk kun je stellen dat ik hier, op het Ruitenveen, heel mijn jeugd heb doorgebracht.”
Het bakkersvak was voor Harry niet weggelegd en heeft daarom het bedrijf van zijn vader niet overgenomen. Harry is nu directeur/eigenaar van QuickRack BV.
QuickRack levert inrichtingssystemen te gebruiken voor winkelinstellingen, magazijnen, archieven, scholen en kantoren. Als particulier ben je ook van harte welkom bij QuickRack.
“Waarom zou je mij adviseren om een stelling bij jullie te kopen?” Harry kijkt mij lachend aan. “Die vraag kan ik makkelijk beantwoorden. Keuze uit meerdere systemen, kwaliteit en service ! ” Afhankelijk van de wensen van de klant kunnen zowel houten als metalen stellingen geleverd worden. In houten stellingen heeft QuickRack diverse mogelijkheden. “Hout heeft een natuurlijke uitstraling en kan enorm in kwaliteit verschillen. Wanneer bijvoorbeeld een winkel ingericht wordt, kan het van groot belang zijn dat de stellingen een natuurlijke uitstraling hebben. Mooi strak afgewerkt hout is dan gewenst en er mogen niet teveel noesten in het hout zitten. Voor een magazijn kan dat minder belangrijk zijn. Er mag best een noest zichtbaar zijn en het hout hoeft niet glad te zijn. Het verschil in kwaliteit vind je terug in de prijs natuurlijk. Zo kunnen klanten met een low budget ook bij ons terecht.”
Harry praat enthousiast over zijn bedrijf. Het roept bij mij de vraag op: “Hoe komt het dat de zoon van een bakker/kruidenier zo enthousiast is geworden over inrichtingssystemen dat hij een eigen bedrijf is begonnen?” Het antwoord is minder spectaculair dan ik verwachtte. Harry werkte vroeger bij de Wezo in Zwolle. De Wezo biedt werk voor mensen met een beperking. Harry was verantwoordelijk voor de commerciële afdeling waar stellingen en inrichtingssystemen werden gemaakt cq. verkocht. Van hogerhand werd besloten om de commerciële activiteiten af te stoten. Harry kreeg de kans om de werkzaamheden van zijn afdeling over te nemen. Samen met Hans Geerts zijn de mogelijkheden onderzocht en kwamen ze tot het besluit om voor zichzelf te beginnen.
In 2006 hebben we de opstart gemaakt om op 1 januari 2007 officieel te beginnen. Veel werk zat er in het vinden van nieuwe en buitenlandse klanten; er moest flink aan de weg getimmerd worden. “Hans Geerts is ongeveer zes jaar mijn partner geweest. Daarna ben ik alleen verder gegaan” Een enorme boost kreeg QuickRack nadat Mondovino, een wijnwinkel aan de Assendorperstraat in Zwolle, winkel van het jaar werd. Mondovino was door QuickRack ingericht. De bekroning tot winkel van het jaar gaf veel publiciteit. De mooie moderne en warme uitstraling, mede door de inrichting van de winkel, kreeg veel aandacht en belangstellenden wisten daardoor ook steeds beter hun weg naar QuickRack te vinden.
“Wanneer ik op jullie site kijk www.quickrack.nl valt mij op dat jullie diverse namen voor stellingen gebruiken. Hoe moet ik dat zien? Zijn dat namen van leveranciers of productnamen?” QuickRack is zelf producent/leverancier. De benaming verwijst naar het type van systemen. “Wij hebben diverse partners in Nederland en Europa waar wij onze stellingen laten maken. Als oud werknemer van de Wezo is het niet vreemd dat Harry veel gebruik maakt van werkplaatsen waar mensen met beperkingen werken. Deze kennis van de markt neem je mee in je eigen bedrijf. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van productielocaties in het buitenland. Vanuit Bulgarije worden low budget houten stellingen geleverd. Het hout dat hier in Nederland voor QuickRack wordt gebruikt komt uit Scandinavië.
QuickRack werkt veel met wederverkopers, met name voor de low budget stellingen die op diverse webshops van kantoor- en magazijninrichters te vinden zijn. In andere landen werkt QuickRack ook zoveel mogelijk met dealers. Opdrachten komen zo gebundeld binnen en dat scheelt in de transportkosten. Onlangs is er een container vol naar Japan verzonden. Bijzonder omdat vaak juist het transport het niet aantrekkelijk maakt om buiten Europa te leveren.
Harry is blij dat QuickRack een winkelketen als de Op=Op Voordeelshop tot hun klantenkring mag rekenen. Op=Op Voordeelshop is een snelgroeiende organisatie en zorgt daardoor regelmatig voor opdrachten bij QuickRack.
Bij QuickRack werken vijf man op kantoor en in het magazijn. In het magazijn vindt een klein stukje productie plaats. Indirect zijn meer mensen betrokken bij de werkzaamheden. Neem de werkplaatsen waar de stellingen gemaakt worden. Over het algemeen zijn de stellingen makkelijk door afnemers zelf te plaatsen. Op verzoek wordt soms ook de montage door QuickRack zelf gedaan. “Wanneer wij de ruimte hebben om ons vrij te maken gaan wij zelf aan de slag. Bij grote orders of tijdgebrek besteden we zo’n klus uit en huren wij monteurs in.”
“Is het thuisfront ook betrokken bij jouw bedrijf?” Harry schudt van ‘nee’. Karin, zijn vriendin, is werkzaam in de zorg. Ook hun beide kinderen lijken andere wegen in te slaan. Chiara is 20 jaar en studeert Human Resource Management. Ze zoekt het in de richting van personeelswerk. Silvan is de jongste, 16 jaar en lijkt het meer te gaan zoeken in het onderwijs. Harry kan zich over de opvolging niet druk maken. “Ten eerste ben ik nog lang niet van plan om te stoppen en iedereen moet zijn/haar eigen weg gaan.”
“Wat is jouw binding met USV?” Harry lacht. “Ik ben eigenlijk een sv Nieuwleusen-man, maar mijn dochter Chiara wilde bij haar vriendinnen voetballen en die zijn bij USV. Silvan voetbalt bij sv Nieuwleusen.” Als import Nieuwleusenaar is het mij bekend dat er enige rivaliteit bestaat tussen beide verenigingen. Ik kan het dan ook niet laten om Harry te vragen wat volgens hem de grote verschillen zijn tussen beide verenigingen. Harry hoeft niet lang over zijn antwoord na te denken. “SV is een vrij grote vereniging. Bij hun draait het veel om de eerste teams. De eerste jeugdteams en het eerste seniorenteam krijgen het meeste aandacht. De rest lijkt er soms wat bij te hangen. Bij USV is gezelligheid het belangrijkste. Het gaat er binnen de vereniging meer om de sfeer dan om de prestatie. “Dat komt ook omdat ze maar zelden een jeugdteam hebben die louter en alleen uit getalenteerde voetballers bestaat.” denkt Harry.
Harry is dan ook een groot voorstander van een samenwerking op jeugdniveau. “Het is zo zonde dat er spelers bij USV beneden hun niveau moeten spelen. Bij een samenwerking tussen beide verenigingen kunnen die spelers zich beter ontwikkelen door met gelijk getalenteerde spelers te trainen en te voetballen. Doordat de beste spelers met elkaar voetballen kun je misschien ook tweede jeugdteams op een hoger niveau krijgen. Daar zijn beide verenigingen bij gebaat.” Samen met Arne Meesters heeft Harry jaren het horecatoernooi georganiseerd. “Eigenlijk een van de eerste initiatieven die beide verenigingen dichter bij elkaar brachten.” Harry denkt daar met plezier aan terug.
Harry heeft zelf ook gevoetbald in het eerste van sv Nieuwleusen. “Ik was geen technisch begaafde speler. Ik moest het van inzet en inzicht hebben.” Harry zijn mooiste herinnering is het seizoen 1985/1986 geweest. “Wij werden kampioen van de 1ste klasse onderafdeling en promoveerden naar de grote KNVB. De onderafdeling is later opgeheven en toegevoegd aan de KNVB. De kampioenen speelden regionaal voor het regionale kampioenschap. Ook dat wonnen we om vervolgens ook nog landskampioen onderafdeling te worden. Werkelijk een top ervaring!”
Op de vraag of Harry nu nog sport knikt hij bevestigend. “Ik doe nog wel mee met 45 plus voetbal.” Ook heeft Harry zich jaren ingezet in diverse functies bij onze buren. Het valt Harry op dat er weinig mensen tussen de 30 en 40 jaar actief betrokken zijn bij verenigingen. Vaak stoppen ze met sporten en komen soms weer in beeld wanneer ze zelf sportende kinderen hebben. “Jammer, ik zou graag die categorie willen oproepen om actief te blijven binnen een vereniging.” Sport kijken doet Harry nog steeds graag. Naast voetbal zijn wielrennen en schaatsen favoriete sporten om naar te kijken.
QuickRack heeft bij beide verenigingen een reclamebord staan. Zakelijk ervaart hij daar geen voordeel van. Het is meer goodwill omdat zijn kinderen bij de verenigingen sporten. Verder doet Harry niet veel aan sponsoring. Wanneer er goede doelen ondersteund moeten worden, wil hij weleens helpen met diensten die zijn bedrijf kan leveren. Zo heeft de speelgoedbank stellingen staan die kosteloos beschikbaar zijn gesteld.
Soms bezoekt Harry een sponsorbijeenkomst. “Met name die bijeenkomsten met voetbalgerelateerde onderwerpen bezoekt hij graag. Andere bijeenkomsten hebben natuurlijk wel zijn interesse maar door tijdgebrek laat Harry ze makkelijker schieten.
Harry heeft geen grote toekomstplannen. “Het bedrijf lekker draaiende houden en zien wat er op mijn pad komt. De markt volgen maar niks najagen”, is zijn insteek.
De tijd is voorbij gevlogen. Toch ben ik nog geïnteresseerd om een rondleiding te krijgen. Harry gaat mij voor naar de showroom. Ik krijg diverse stellingen te zien. Harry laat het verschil zien tussen de diverse houtkwaliteiten en natuurlijk de metalen stellingen. Daarna bezoeken we het magazijn. De stellingen doen daar goed werk. Pallets voorraden staan daar opgeslagen. Een leuke ervaring. Wanneer ik nu langs QuickRack aan de Petersweg rijd zal mijn beleving anders zijn. Harry bedankt voor je gastvrijheid.
Interview Werner van der Veen
Bekijk originele artikel: https://www.unionsv.nl/index.php/sponsoren/spotlights/2175-quickrack-bv